22 martie, 2009

Libertate


Fara reguli ar fi haos, iar fara libertate nu ar fi bunastare.
Dar regulile sunt restrictii aplicate asupra actiunilor altora (J. Stuart Mill). Iar libertatea mea se opreste acolo unde incepe libertatea persoanelor din jur (Kant). Deci nu sunt un om liber sa faca orice.

Mill spune ca liberalismul de azi se poate transforma usor in tirania majoritatii, iar cand tiranul este societatea ca o colectivitatea in raport cu indivizii separati care o compun, atunci efectele acesteia pot fi mult mai devastatoare ca cele ale tiranilor din Antichitate. Asta pentru ca lasa mai putine portite de scapare individului si patrunde mai adanc in amanuntele vietii lui personale. Protectia necesara in acest caz este cea impotriva atitudinilor si opinilor dominante.
a nivel personal regulile care nu sunt dictate de lege sunt dictate de obisnuinta. Acestea par de la sine intelese si nu merita justificate.

Obisnuinta nu lasa sa se strecoare vreo umbra de indoiala cu privire la validitatea regulilor. Iar cand exista indoieli cu privire la o regula nescrisa trebuie doar intrebat cineva din cercul propriu de prieteni, care ti-o va confirma imediat. Dar gusturile si sentimentele oamenilor din acelasi grup tind sa fie aceleasi sau sa se armonizeze.

“Pentru un om oarecare, propria sa preferinta, astfel sustinuta, nu numai ca este un temei absolut satisfacator, dar este si singurul de care dispune, in general, pentru a-si sustine ideile morale, estetice …”(J. Stuart Mill)

In general persoanele cu sentimente si idei contrare se lovesc de bariera ideilor preconcepute. Aceste persoane fie se conformeaza, fie vor fi respinse. Oamenii cu principii sunt cei mai periculosi pentru ca de ei, la fel ca de idei preconcepute, nu te poti proteja in niciun fel.

Din pacate subiectivitatea nu se poate evita, iar mediocritatea nu se poate interzice prin lege.

2 comentarii:

Vilhelm man spunea...

Iti doresc o duminica placuta!

Fantome palii spunea...

Multumesc, la fel ..